Открыть главное меню

Никола́й Влади́мирович Оля́лин (çăвăн 22-мĕшĕ, 1941 — чӳкĕн 17-мĕшĕ, 2009) — совет, раççей тата украин киноактёрĕ, режиссёрĕ, сценарисчĕ, Украина ССР халăх артисчĕ (1979)[1], лауреат премии комсомола УССР (1972).

Николай Олялин
Фото
Çуралнă чухнехи ят: Николай Владимирович Олялин
Çуралнă вăхăт: 1941 çу, 22
Çуралнă вырăн: Опихалино ялĕ, Вологда районĕ,
Вологда облаçĕ, РСФСР, СССР
Вилнĕ вăхăт: 2009 юпа, 17
Вилнĕ вырăн: Киев,
Украина
Гражданлăх: Flag of the Soviet Union.svg СССР Flag of Ukraine.svg Украина
Професси: XX - XXI ĕмĕрсенчи СССР актёрĕ

Тупмалли

БиографиТӳрлет

Николай Олялин 1941 çулхи çăвăн 22-мĕшĕнче Вологда облаçĕнчи Опихалино ялĕнче, атăç çемьинче, çуралнă.

Ачалăхра Офицерсен çуртĕнчи хăйĕçлев кĕтесĕнче тăрмашнă. 1959 çулта Николай Олялин Ленинграда çитсе тӳрех ЛГИТМиК вĕренме кĕнĕ. Институтра ăнăçлă вĕренсе пĕлӳ илсен, артиста Красноярскри çамрăк куравçă театрне ĕçлеме чĕннĕ, унăн сцени çинче вăл темиçе çул хушши тĕрлĕ енлĕ рольсене сăнарланă. 1968 çултанпа Николай Олялин Довженко ячĕллĕ киностудире ĕçлеме тытăннă.

Николай Олялинăн кинори дебючĕ Николай Болдыревăн 1966 çулта экрансене тухнă «Дни лётные» фильмĕнче пулнă. Тепĕр çултан ăна Юрий Озеров режиссёр «Освобождение» киноэпопейĕнчи Цветаев капитан рольне сăнарлама чĕннĕ.

1990 çулта Николай Олялин хăйĕн сценарипе «Неотстрелянная музыка» мелодрамăна лартнă, пĕр тĕп рольне хăйех вылянă.

2009 çулхи чӳкĕн 17-мĕшĕнче Кейӳре 68 çул тултарсан инфаркта пула вилсе кайнă[2][3]. 2009 çулхи чӳкĕн 19-мĕшĕнче Байково çăвине (Кейӳ) пытарнă.

ÇемьеТӳрлет

Авланнă пулнă. Арăмĕ — Олялина Нелли Ивановна, ывăлĕ Владимир тата хĕрĕ Ольга.

ФильмографиТӳрлет

  1. 1966 — Дни лётныеНиколай Болдырев
  2. 1969 — Дума о Британке — Андрей Середенко
  3. 1970 — БегКрапилин, солдат-вестовой
  4. 1970 — Мир хижинам — война дворцам — Александр Драгомирецкий
  5. 1970 — Обратной дороги нетмайор Топорков
  6. 1970 — СекундомерСергей Сергеевич Лавров, футболист
  7. 1970 — Освобождениекапитан-артиллерист Сергей Цветаев
  8. 1971 — ДерзостьАндрей Клименко
  9. 1971 — Джентльмены удачиВерченко, полковник милиции
  10. 1971 — Иду к тебе — Сергей Мержинский
  11. 1971 — Мировой пареньВиктор Максимович Логинов, инженер МАЗа
  12. 1972 — Длинная дорога в короткий деньМаксим Нерчин
  13. 1972Ночной мотоциклистПавел Старина, лейтенант милиции
  14. 1973 — Истоки — Юрий Крупнов
  15. 1974 — ГневАнри Барбюс
  16. 1974 — ЛивеньСерафим
  17. 1974 — Океан — Александр Платонов, капитан второго ранга
  18. 1975 — Пропавшая экспедицияСилантий, золотоискатель
  19. 1976 — Бешеное золотоБерт Симпсон
  20. 1976 — Золотая речкаСилантий
  21. 1977 — Долг — Селиванов, командир красного отряда
  22. 1977 — Поединок в тайге — Андрей Лукич
  23. 1978 — Пробивной человек
  24. 1979 — Вижу цельКлоков Николай Иванович
  25. 1979 — Тяжёлая вода
  26. 1980 — Странный отпуск
  27. 1981 — Синдикат 2Сергей Эдуардович Павловский
  28. 1982 — Белый шаманСтепан Чугунов
  29. 1982 — Россия молодаяМолчан Пашка
  30. 1983 — Жаркое лето в Кабуле — Павел Мельников, военный врач
  31. 1983 — Легенда о княгине ОльгеВещий Олег
  32. 1983 — Шёл четвёртый год войныНиколай Владимирович Павлов, полковник
  33. 1984 — Две версии одного столкновения — Алексей Лосев, капитан теплохода «Березина»
  34. 1984 — Лучшая дорога нашей жизни — Начальник мехколонны
  35. 1984 — Приходи свободным — Лозованов
  36. 1985 — Берега в туманеБарон Врангель
  37. 1986 — В одну-единственную жизньРоман Зоренко, директор завода
  38. 1986 — Чернобыль. Хроника трудных недель — закадровый текст
  39. 1987 — Ваш специальный корреспондент — Андрей Георгиевич Рэгэлие, заместитель редактора
  40. 1987 — Раненые камни — Рябцев, жандарм
  41. 1988 — Верными останемсякомбриг Важенин
  42. 1988 — На помощь, братцы! — Воевода
  43. 1989 — Биндюжник и королькузнец Иван Пятирубель
  44. 1990 — Неотстрелянная музыка — Вадим Нечаев
  45. 1990 — Тёплая мозаика ретро и чуть-чуть… — Николай
  46. 1992 — Воля
  47. 1993 — Аз воздам — отец Казимира
  48. 1993 — Трагедия века (телесериал)Цветаев
  49. 1994 — Тюрьма
  50. 1997 — Бег от смерти — генерал-майор милиции
  51. 1998 — Князь Юрий Долгорукий — князь Святослав
  52. 1998 — ОкраинаКолька Полуянов
  53. 2002 — Бездельники (телесериал) — министр
  54. 2002 — ГАЗ — русские машины — старик на 21-й «Волге»
  55. 2003 — Тотализатор
  56. 2004 — Ночной дозорИнквизитор
  57. 2005 — Бумер. Фильм второйдед Илья, рыбак
  58. 2005 — Дневной дозорГлавный Инквизитор
  59. 2005 — ЕсенинГригорий Самохин
  60. 2005 — Охота на изюбряАркадий Извольский, отец директора комбината
  61. 2005 — Запороги — князь Ромодановский
  62. 2007 — ЛенинградГревицкий
  63. 2007 — Медвежья охота — Сан Саныч, смотрящий за общаком
  64. 2007 — Презумпция вины — отец Ольги

Режиссёр ĕçĕсемТӳрлет

  • 1990 — Неотстрелянная музыка
  • 1990 — Тёплая мозаика ретро и чуть-чуть…
  • 1992 — Воля

СценарисемТӳрлет

  • 1990 — Неотстрелянная музыка
  • 1990 — Тёплая мозаика ретро и чуть-чуть…

АсăрхавсемТӳрлет

КаçăсемТӳрлет